Løpesport som konkurranse og trening

shutterstock_107814287

Løping er nok den aller eldste formen for trening vi mennesker holder på med. Tross alt er det også en veldig enkel form for idrett. Man starter på punkt A og skal prøve å være den første som når punkt B. Så enkelt er faktisk hele konseptet bak løpesporten.

De fleste typer av løpesport er delt inn etter distanse. Mest kjent er de olympiske løpene, som gjerne går på distanser som 100 meter, 200 meter og 400 meter. Også maratonsporten er godt kjent. Denne skal være på 42 195 meter. Det finnes også flere varianter av løpesport som involverer mer enn bare det å løpe. Kjente varianter av dette er hekkeløp og hinder.

Løping er dessuten en helt vesentlig del av svært mange idretter. Hva hadde vel fotball, håndball eller basketball vært uten løping? Derfor er løpetrening en vesentlig del av treningen for i bli god denne typen idretter.

Som treningsform er også løping svært utbredt. Mange folk som driver aktiv trening løper opptil flere ganger i uken. Dette kan foregå på gata, langs bygdeveier eller ute i naturen.

Det finnes flere evner som er viktige for å bli en god løper. Toppfarten til en utøver er viktig for å kunne løpe fortest mulig, men denne i seg selv er ikke alt. Like viktig som hvor fort man er i stand til å løpe er nemlig akselerasjonen. På korte distanser som 100 meter hjelper det lite å ha en rask toppfart dersom man bruker lang tid på å nå denne toppfarten. Dessuten trengs det utholdenhet, særlig på distanser som er lengre. Da må man tross alt klare å holde toppfarten lenge. Mange mennesker med god akselerasjon og høy toppfart sliter med å holde denne gående særlig lenge.